035-6982930 info@margamelerna.nl

Studio Melerna

voor Zangles en/of Alexandertechniek

Zangles Marga Melerna

Over Marga Melerna

Zangpedagoge & Alexanderteacher

Marga Melerna is de artiestennaam van Marga van Meulenaarsgraf. Marga studeerde in 1979 af als zangpedagoge en zangeres. Sinds 2006 is zij ook gecertificeerd Alexanderteacher en gespecialiseerd in zangles met Alexandertechniek.

Marga Melerna

Naast haar eigen lespraktijk is Marga eerste alt bij het Groot Omroepkoor en treedt zij op als solozangeres.

Marga is lid van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NVZ en de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek. Regelmatig volgt zij bijscholingslessen Alexandertechniek om haar kennis up to date te houden.

Curriculum Vitae

2009 – heden
Start eigen lespraktijk Alexandertechniek regio Bussum (in combinatie met zanglespraktijk).

2007 – 2009
Start eigen lespraktijk Alexandertechniek regio Westzaan (in combinatie met zanglespraktijk).

2006
Afgestudeerd als Alexanderteacher aan het Alexander Techniek Centrum Amsterdam, de driejarige opleiding voor leraren van Tessa Marwick en Paul Versteeg (www.alexandertechniek.org).

1989 – heden
Als eerste alt in vaste dienst bij het Groot Omroepkoor (www.grootomroepkoor.nl); tot 2003 100% dienstverband, vanaf 2003 50% dienstverband.

1987
Wint de Prix d’excellence langue française op het Concours d’òratorio et de lied te Clermont-Ferrand in Frankrijk.

1985 – 1991
Assistentschap bij Cora Canne-Meyer aan het Sweelinck-Conservatorium in Amsterdam, diverse werkzaamheden waaronder zangles geven aan studenten.

1985 – heden
Start eigen zanglespraktijk.

1984
Engagement Pfalztheater Kaiserslautern in Duitsland.

1983
Finaliste in het Internationale Vocalistenconcours te ‘s Hertogenbosch, Janine Micheau- prijs.

1981-1982
Lid van de Opera Studio van de Nederlandse Operastichting.

1981
Televisiedebuut met Mozart-aria in Life music now.

1979
Cum laude afgestudeerd als docerend musicus en uitvoerend musicus aan het Conservatorium van Amsterdam (het huidige Sweelinck-Conservatorium).

1957
Geboren te Velsen.

Biografie

Biografie

Zangeres, biografie

Mezzosopraan Marga Melerna behaalde in 1979 het diploma docerend musicus en het solistendiploma bij Cora Canne-Meyer aan het Conservatorium van Amsterdam (het huidige Sweelinck-Conservatorium). Vervolgens werd zij lid van de Opera Studio van de Nederlandse Operastichting en volgde masterclasses bij Ré Koster, Christa Ludwig en Vera Rosza.

Marga was in 1983 finaliste in het Internationale Vocalistenconcours van ‘s Hertogenbosch (Janine Micheau-prijs) en won in 1987 in Clermont-Ferrand in Frankrijk wederom een prijs voor de beste vertolking van het Franse lied.

Na een seizoen aan het Pfalztheater in Kaiserslautern te hebben gezongen, besloot zij zich definitief in Nederland te vestigen.

Marga werd assistente van Cora Canne-Meyer en gaf als zodanig vele jaren zanglessen aan het Sweelinck-Conservatorium. Het werken met talentvolle vakstudenten is een waardevolle ervaring. Hier kwam zij voor het eerst in aanraking met de succesvolle principes van de Alexandertechniek. Deze principes bewezen zich keer op keer, zowel in haar contact met de leerlingen als in haar eigen zingen. Naast het assistentschap start zij in 1985 haar eigen zanglespraktijk.

Marga zingt sinds 1989 als eerste alt bij het Groot Omroepkoor dat ook van haar solistische capaciteiten gebruik maakt. Zo zong zij kleine soli onder leiding van grote dirigenten, zoals Henry Lewis, Hans Vonk, Valéry Gergiev, A.Ros-Marba, Bernard Haitink en Reinbert de Leeuw. In 2003 ruilde zij 50% van haar vaste aanstelling bij het koor in, om de driejarige lerarenopleiding Alexandertechniek te kunnen volgen.

Sinds 2006 is Marga gecertificeerd Alexanderteacher en geeft zij in haar eigen lespraktijk – naast gewone zanglessenzangles met Alexandertechniek en lessen Alexandertechniek (niet exclusief voor musici).

Stop doing the wrong thing and the right thing does itself.

F.M. Alexander 1869-1955